Woningontruimer gezocht?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Gratis – Vrijblijvend

Woningontruiming » Huis leeghalen na overlijden

Huis leeghalen na overlijden

Een huis leeghalen na het overlijden van een geliefde is een emotioneel en vaak zwaar proces. Zeker als u met een deadline zit om onnodige kosten te voorkomen. We begrijpen het als u het huis liever laat opleveren door professionele ontruimers. Bent u benieuwd naar de kosten hiervan?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk gratis en vrijblijvende offertes van ontruimingsbedrijven in uw regio. Op deze pagina leest u meer over een woningontruiming na een overlijden. U leest waarom het fijn is om hiervoor een bedrijf in te schakelen en krijgt praktische tips als u ervoor kiest om zelf deze zware taak op u te nemen. Natuurlijk vindt u hier ook een indicatie van de prijs als voor als u besluit de woning professioneel leeg te laten halen.

Waarom een ontruimingsbedrijf inhuren?

Er zijn verschillende redenen waarom het fijn is om hulp te hebben bij het leeghalen van een huis na een overlijden. Dit is namelijk een emotioneel en zwaar proces, waar u mogelijk enorm tegenop ziet. Door dit uit te besteden kunt u de spullen op een later moment zelf nog eens doornemen als u er wel klaar voor bent.

De grootste voordelen op een rij:

 • U blijft een zware en emotionele taak bespaard.
 • Het huis is snel en vakkundig ontruimd om u extra huur- en verzekeringskosten te besparen.
 • U bepaalt zelf wat er met de inboedel gebeurt, niets gaat weg zonder uw toestemming.
 • Het is mogelijk de spullen tijdelijk op te slaan, zodat u er op een later moment nog doorheen kunt.

Hier leest u meer over alle diensten van een ontruimingsbedrijf.

Spoedontruiming na overlijden

Het gebeurt regelmatig dat het leeghalen van een huis na een overlijden met spoed moet gebeuren. Dit zijn we vaak bij seniorenkamers in een verzorgingstehuis. Omdat de wachtlijsten lang zijn, moet de kamer vaak al binnen 6 dagen leeg zijn, zodat deze klaar is voor een nieuwe bewoner. Dit is heftig, zeker als u nog druk bezig bent met het regelen van een uitvaart. In dat geval is het een goed idee om een bedrijf in te huren voor een spoedontruiming.

De vakmannen komen zo snel mogelijk langs en halen in één dag de kamer leeg. Alle spullen worden netjes ingepakt en tijdelijk opgeslagen zodat u hier op een later moment in alle rust nog eens doorheen kunt gaan.

huis leeghalen na overlijden

Woning ontruimen na overlijden: de mogelijkheden

Een huis ontruimen na een overlijden kan op verschillende manieren. Zo is er bij een seniorenkamer vaak sprake van een spoedontruiming, maar als het gaat om een gewone huur- of koopwoning dan is er vaak iets meer tijd. Een ontruiming is altijd persoonlijk en gebeurt in overleg. Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden.

 • Woning leeghalen na overlijden: u kunt ervoor kiezen om de woning leeg te laten halen. De vakmannen maken het huis leeg, waarna u nog de mogelijkheid hebt om het huis zelf schoon te maken en om op gepaste wijze afscheid te nemen als u dit wilt.
 • Schoonmaken en herstelwerkzaamheden: heeft u weinig tijd en moet u de kamer of het huis snel opleveren? In dat geval is het slim om het huis schoon te laten maken door de ontruimers. Zij voeren ook lichte herstelwerkzaamheden uit, zoals het dichten van gaten in de muur en het verwijderen van vloerbedekking. Ze werken volgens de voorschriften van de verhuurder, zodat u het huis direct kunt opleveren. Het is zelfs mogelijk om het huis door een ontruimer te laten opleveren, bijvoorbeeld als u zelf niet in de buurt woont.

Kosten huis ontruimen na overlijden

Wilt u een huis laten ontruimen na het overlijden van een geliefde, dan is het slim om op de hoogte te zijn van de prijzen. Een seniorenwoning laat u al leeghalen vanaf €400,-. Hoe groter de woning, des te hoger de prijs. Voor het ontruimen van een volledige eengezinswoning betaalt u gemiddeld €600,- tot €1.500,-. Gaat het om een grote woning met meer dan drie slaapkamers, dan variëren de kosten van €1.500,- tot €2.500,-, afhankelijk van de omvang van de inboedel. Meer weten over de kosten? Op de pagina huis leeghalen na overlijden kosten vindt u meer informatie.

Kiest u ervoor om de inboedel op te laten kopen? Dan wordt de waarde van de spullen afgetrokken van de kosten van de ontruiming. Hiermee kunt u dus besparen op de totaalprijs.

Kosten woningontruiming

Soort woning Gemiddelde woningontruiming kosten*
Seniorenwoning Vanaf €400,-
Woning met 1 of 2 kamers Vanaf €800,-
Volledige eengezinswoning €600,- tot €1.500,-
Grote woning met meer dan 3 slaapkamers €1500,- tot €2.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten!

Besparen op de kosten van uw woningontruiming?

Vraag gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Proces woningontruiming na overlijden

Het leeghalen van een huis na een overlijden is een heel kwetsbaar proces. Het is dus belangrijk dat hier discreet en respectvol mee omgegaan wordt. Het proces ziet er dus net even anders uit dan bij andere soorten ontruimingen.

Hieronder lees je de stappen die ontruimers maken bij de woningontruiming. Ben je benieuwd wat dit ongeveer kost, vraag dan snel gratis en vrijblijvend offertes aan!

1. Inventarisatie

De eerst stap is de inventarisatie. Hierbij bespreekt u al uw wensen met de ontruimer. Hij neemt een kijkje in het huis zodat hij op de hoogte is van de mogelijkheden. Ook kijkt hij naar de inboedel die u eventueel wilt laten opkopen. De vakman kan dan een schatting doen van de waarde.

U bespreekt ook uw wensen met betrekking tot de werkzaamheden en wat er moet gebeuren met de inboedel: wilt u dit laten opslaan of mag alles weg omdat er niets van waarde bijzit? De vakman geeft u ook een planning van de ontruiming.

2. Sorteren inboedel

Voordat het huis volledig ontruimd wordt, sorteren de ontruimers de inboedel in drie verschillende categorieën.

 • Spullen die verkocht of opgekocht worden.
 • Spullen die naar de vuilstort gaan.
 • Spullen die bewaard of opgeslagen worden.

Uiteraard gebeurt dit in overleg en gaan er geen spullen weg die u wilt behouden. Mochten de ontruimers twijfels hebben, dan leggen ze dit altijd apart zodat u later nog een keuze kunt maken. Denk aan oude fotoalbums of andere dierbare erfstukken met (emotionele) waarde.

huis leeghalen na overlijden proces

3. Ontruimen woning

Daarna volgt het daadwerkelijke uitruimen van de woning. Puin en afval wordt weggebracht naar de vuilstort waar het gesorteerd wordt ingeleverd. Spullen die bewaard moeten blijven worden netjes ingepakt en duidelijk gelabeld, zodat u ook weet waar u alles terug kunt vinden.

Laat u spullen tijdelijk opslaan?

In dat geval brengen de vakmannen de meubelstukken naar de tijdelijke opslagruimte. Hiervan hebt u een sleutel zodat u er altijd bij kunt. Als het huis helemaal leeg is krijgt u de sleutel van het huis terug en bepaalt u zelf wat er daarna met de woning gebeurt. Het is ook mogelijk om de oplevering uit te besteden aan de ontruimers.

4. Opleveren huis

Misschien woont u niet in de buurt of heeft u niet de tijd om het huis zelf klaar te maken voor de oplevering of overdracht. In dat geval is het slim om de oplevering uit te besteden. Het huis moet voldoen aan bepaalde voorschriften, die verschillen per verhuurder. In de meeste gevallen moet u het huis bezemschoon opleveren. Ook moeten gaten in de muur gedicht worden en soms moeten donkere muren overgeschilderd worden met een lichte kleur.

Als u niet de kans hebt om langs te komen voor de oplevering, wordt dit ook gedaan door de ontruimers. Zij nemen het huis door met de verhuurder en leveren de sleutels voor u in.

Woning ontruimen: wie is verantwoordelijk?

De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor het ontruimen in een woning. Als er geen testament is opgesteld dan zijn dit de kinderen en echtgenoot of geregistreerd partner. Zijn die er niet, dan zijn de ouders, broers en zussen erfgenaam. Het kan voorkomen dat er in het testament een andere verantwoordelijke partij wordt vastgesteld: een ongehuwde partner bijvoorbeeld, of een goede vriend of vriendin.

Zodra de erfgenamen bekend zijn worden ze gevraagd de woning te ontruimen. Hierbij hebben ze nog steeds de mogelijkheid om de erfenis te aanvaarden of verwerpen. Maar houd er wel rekening mee dat als u de woning ontruimd en bezittingen meeneemt, dat dit gezien wordt als het aanvaarden van de erfenis. U kunt deze dan niet meer verwerpen of beneficiair aanvaarden. U erft in dat geval ook eventuele schulden.

Woningontruimers inschakelen na een overlijden?

Betaal niet te veel: vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%.

Waarop moet ik letten?

Moet u een huis ontruimen na een overlijden en schakel je hier het liefst een bedrijf voor in? Kies dan voor een bedrijf bij u in de buurt. Zo weet u zeker dat eventuele voorrijkosten zo laag mogelijk zijn, waardoor u bespaart op de kostprijs.

Daarnaast raden we u aan om een vakman in te huren met wie u een klik heeft. U moet erop kunnen vertrouwen dat de specialisten discreet en respectvol te werk gaan met dierbare bezittingen en dat er niets verloren gaat.

Ontruimen huurwoning

Als u de erfenis aanvaardt bent u ook verantwoordelijk voor het ontruimen en opleveren van de huurwoning. Om onnodige kosten te voorkomen raden we u aan om de huur zo snel mogelijk op te zeggen. De opzegtermijn verschilt per verhuurder, maar ligt tussen de 1 tot 3 maanden.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de voorschriften voor het opleveren. Zo bent u verantwoordelijk voor herstelwerkzaamheden en moet de woning vaak in de originele staat hersteld worden. Dit betekent dus ook dat u een eventueel verlaagd plafond of tussenwand moet verwijderen.

Leeghalen koopwoning

Wilt u de koopwoning verkopen? Neem dan contact op met een makelaar voordat u de woning ontruimd. Voor de verkoopfoto’s is het vaak fijn dat er nog wel meubels in huis staan, zodat potentiële kopers een beter beeld krijgen van het formaat van de woning.

Een makelaar kan ook tips geven om het huis snel te verkopen. Misschien zijn er nog een aantal herstelwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Een gerepareerde lekkage waarvan de vlekken nog niet zijn overgeschilderd, bijvoorbeeld. Of versleten vloerbedekking. Door kleine dingen te verbeteren is de kans op een snelle verkoop groter, wat u mogelijk een paar maanden hypotheek betalen bespaart.

Zelf het huis ontruimen na een overlijden? Een aantal tips!

De hulp van ontruimers is enorm waardevol bij het ontruimen. Wilt u toch liever zelf aan de slag? Hieronder geven we u een paar handige tips, zodat het leeghalen zo soepel mogelijk verloopt.

 • Bent u met meerdere personen? Wijs dan één coördinator aan om het overzicht te houden.
 • Verdeel de spullen in categorieën: spullen die weg mogen, die verkocht of gedoneerd worden, spullen die u wilt houden en spullen die vrienden of andere familieleden willen houden.
 • Ontruim het huis pas als u daar klaar voor bent. Het is een emotionele en zware taak. Moet het huis snel ontruimd worden, dan is het slim om het huis leeg te laten halen door vakmannen en de spullen tijdelijk op te slaan.

woning ontruimen na overlijden verhuisspecialist

Huis laten leeghalen? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u het huis laten leeghalen door vakmannen? Dan bent u gegarandeerd van een snelle en respectvolle ontruiming. De vakmannen gaan heel zorgvuldig met de spullen om en zorgen ervoor dat niets beschadigd raakt. Zoekt u een vakman bij u in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

U krijgt zo snel mogelijk scherpe offertes van ontruimingsbedrijven in uw regio. Deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast. Ook niet als u toch besluit het huis zelf te ontruimen.