Tuin ontruimen: kosten & info

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Gratis – Vrijblijvend


Woningontruiming » Tuin ontruimen

Tuin laten ontruimen?

Is het tijd om de gehele tuin te ontruimen en op te knappen? Een tuinontruiming zien we vaak bij een verhuizing, wanneer er veel vuil in de tuin ligt of wanneer de huidige tuin wordt opgeknapt.

Op deze pagina leest u alles over het ontruimen en opknappen van een tuin. Van de kosten tot informatie over de werkwijze. Ook geven we u een aantal tips om te besparen op de kosten.

Tuin leeghalen: alle info in het kort

 • De prijzen van het leeghalen van een tuin liggen gemiddeld tussen de €650,- tot €1.500,-.
 • De totale kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren: grootte van de tuin, werkzaamheden, mate van vervuiling, arbeidskosten en het afvoeren van oud materiaal.
 • De ontruimers nemen veel werk uit handen, zoals het verwijderen van afval en puin, het opruimen van de gehele tuin, het snoeien en kappen van beplanting en het verwijderen van afval.

Op zoek naar een ontruimingsbedrijf voor uw tuin? Vergelijk dan gratis offertes!


Wat kost een tuinontruiming?

Het compleet leeghalen van een tuin kost ongeveer €650,- tot €1.500,-. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van de tuin, de werkzaamheden en de hoeveelheid afval.

Bekijk onderstaande tabel voor meer richtprijzen. Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten!

Kosten ontruimen tuin in 2024

Service Gemiddelde kosten*
Ontruimer/hovenier €30,- tot €45,- per uur
Boom verwijderen €400,-
Uitgraven tuin €10,- tot €20,- per m²
Tegels verwijderen €2,50 per m²
Afvalstortkosten €150,- tot €750,-
Voorrijkosten €0,25 tot €0,50 per km

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw.

Let op: de afvalstortkosten zijn verschillend per gemeente. De ene gemeente rekent geld voor het afvoeren van grond of veel afval en de andere gemeente niet. Vraag daarom na bij uw gemeente wat de kosten en voorwaarden zijn voor gratis afvoeren.

Deze factoren beïnvloeden de ontruimingskosten

Dit zijn de belangrijkste factoren die de totale kosten beïnvloeden van een ontruimingsbedrijf:

 • Grootte van de tuin: uiteraard is de grootte van de tuin bepalend voor de uiteindelijke prijs. Hoe groter de tuin, hoger de prijs wordt. Soms worden er voor grotere tuin wel een lagere prijs per vierkante meter gerekend.
 • Mate van vervuiling: sommige tuinen zijn erg vervuild en ligt er veel troep en afval in de tuin. In dit geval liggen de kosten hoger, omdat het dan meer tijd gaat kosten.
 • Hovenierswerkzaamheden: het verwijderen van tegels, vijver of een boomstronk is allemaal mogelijk.
 • Arbeidskosten: natuurlijk bepaalt de arbeidskosten, het uurtarief voor de ontruimers, ook de totale kosten voor een tuinontruiming.
 • Afvoer van oud materiaal: meestal zit het afvoeren van oud materiaal inbegrepen in de prijs, maar vraag hier altijd na bij uw ontruimingsbedrijf.
 • Overige kosten: hierbij moet u denken aan een toeslag bij spoed en eventuele voorrijkosten. Ook herstelwerkzaamheden zoals een reparatie aan een schutting zijn mogelijk.

Besparen op een tuinontruiming?

Vraag snel gratis offertes aan en profiteer van een scherpe prijs!


Wanneer de tuin ontruimen?

Het ontruimen van de tuin kan nodig zijn om verschillende redenen. Een ontruiming van de tuin zien ontruimingsbedrijven vaak in combinatie met een woningontruiming. Dit kan aan het einde van een huurcontract zijn en de tuin moet dan schoon opgeleverd worden, of door een ontruiming na een overlijden.

Een tuinontruiming komt ook voor bij sterk vervuilde tuinen. Een tuin vol met spullen zoals oude fietsen, meubilair, allerlei planten, struiken en bomen en ander vuil is niet gemakkelijk om op te ruimen. Bovendien kost het veel tijd. Ook voor het ontruimen van een vervuilde tuin is het inhuren een ontruimingsbedrijf een goed idee.

tuinontruiming

Tuin leeghalen en opruimen: de werkzaamheden

Het leeghalen van de tuin door een professioneel ontruimingsbedrijf zorgt ervoor dat uw tuin weer schoon, netjes en klaar is.

Het ontruimingsbedrijf komt eerst bij u langs om te inventariseren hoeveel werk het is. Dan kan er ook een betere indicatie van de kosten gegeven worden. Ook is dit het moment om nog preciezer aan te geven wat u graag zou willen laten doen.

Dit zijn een aantal werkzaamheden die een ontruimingsbedrijf in de tuin uitvoert:

 • Verwijderen van afval en puin.
 • Opruimen van tuinaanleg en tegels.
 • Snoeien en kappen van bomen en struiken.
 • Bestrijding van onkruid.
 • Verwijderen verwilderde planten en afvoer groenafval.
 • Verwijderen van schuttingen en tuinhuisjes.

Bespaartips voor kosten tuin leeghalen

We hebben nog een paar tips voor u om te besparen op de kosten. Onze eerste tip is om zelf het afval af te voren naar de stort. Controleer hiervoor wel van tevoren hoeveel afval u gratis mag afvoeren. Wanneer u het zelf doet, kan dit voor een gedeelte misschien gratis (afhankelijk van de gemeente), terwijl een ontruimingsbedrijf er geld voor rekent.

De tweede tip om te besparen op de kosten van een tuinontruiming is door zelf een handje te helpen. Hoe sneller de tuin is leeggehaald, hoe lager de kosten zijn uiteraard. De derde tip is om werkzaamheden te combineren. Laat bij een woningontruiming bijvoorbeeld ook meteen de tuin opruimen, zodat alles in één keer netjes is.

De vierde en laatste tip is om een ontruimingsbedrijf bij u in de regio te kiezen. Hiermee bespaart u op de voorrijkosten. Vergelijk gratis offertes van bedrijven en kies eenvoudig en snel een ontruimer die bij u past.

tuin ontruimen

Tuin laten ontruimen? Gratis offertes vergelijken!

De tuin professioneel laten ontruimen? Dan raden wij aan om gratis offertes te vergelijken! Maak daarom gebruik van onze offertesservice: geheel gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast en kunt u op uw gemak de offertes controleren en vergelijken.